Slotevent Regio Deal natuurinclusieve landbouw Noord-Nederland

Ruim 150 boeren, studenten, bestuurders en vertegenwoordigers van natuurorganisaties, collectieven, onderwijs en overheid waren vrijdag 11 oktober in Bakkeveen aanwezig bij de slotbijeenkomst van de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw Noord-Nederland. Deze 'oogstmanifestatie' stond in het teken van terugkijken op 5 jaar Regio Deal. Wat heeft het opgeleverd, maar ook, hoe gaan ze verder met natuurinclusieve landbouw in Drenthe, Fryslân en Groningen?

Landbouwgedeputeerden Henk Emmens (Groningen), Abel Kooistra (Fryslân) en Jisse Otter (Drenthe) gaven aan experimenten ook in de toekomst te zullen steunen en verder te willen met een Kennis- en innovatieagenda. Marije Klever, voorzitter BoerenNatuur, vertelde dat het belangrijk is om aan tafel te zitten om mee te kunnen praten over de toekomst van de landbouw. "Wil je de landbouw veranderen, dan moeten boeren ook beloond worden voor wat ze doen voor het landschap." Christien Stoker van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur leidde het vraaggesprek met agrarisch ondernemers Anita Jongman, Jan Woudstra en Jappie Riedstra. Zij gaven aan dat er genoeg kansen liggen om met natuurinclusieve landbouw gezonde melk en gewassen te telen (zoals OERmelk) en dat ze elkaar actief op moeten zoeken om verder te komen. Of, zoals Jappie Riedstra zei: "Boeren en beleidsmakers, kom uit je bubbel".

Kunst

Kunst verbindt en inspireert. Trudy Oosterhuis Contemporary artist Trudy Oosterhuis maakte een kunstwerk bestaande uit 8 panelen met materialen uit de experimenten en pilots in de acht Regio Deal-gebieden. “Ik zoek naar het spanningsveld tussen organisch en geometrisch, heden en verleden, creëren en conserveren, cultuur en natuur, tussen mens en landschap. Ik hoop dat mijn werk boeren en beleidsmakers uitnodigt om dieper te kijken, en een nieuwe relatie aan te gaan met het landschap.” Het kunstwerk is de komende maanden te zien in de provinciehuizen van Groningen, Drenthe en Fryslân en het ministerie van LVVN. 's Middags waren er 13 deelsessies over o.a. vlas, de KPI-aanpak in Drenthe en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein – VHL University of Applied Sciences over landbouw en gezondheid.

De afgelopen vijf jaar hebben boeren, natuurbeheerders, onderzoekers en provincies gewerkt aan meer dan 90 projecten en experimenten met natuurinclusieve landbouw (het overzicht is te zien op deze kaart) Ook heeft deze Regio Deal een aantal video's laten maken waarin akkerbouwer Johan Dankert bij collega's op bezoek gaat om ideeën op te doen over hoe natuur en landbouw zo goed mogelijk samen kunnen gaan. Bekijk ze op de website van de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw Noord-Nederland

Dit artikel staat ook op de website van de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland.