Regio Foodvalley viert oogst Regio Deal
Op 7 november ontvingen Natalie Burgers (programmadirecteur Regio Deals, ministerie VRO) en Marieke Mossink (directeur programmabureau Transitie Landelijk Gebied, ministerie LVVN) het tijdschrift ‘De Proeftuin' uit handen van René Verhulst, voorzitter Regio Foodvalley. De verhalen in het tijdschrift laten zien wat vier jaar Regio Deal Foodvalley concreet voor de regio heeft opgeleverd. De overhandiging vond plaats tijdens het feestelijke Regio Deal Foodvalley Event in de Mauritskazerne in Ede.
Tijdens het event proefden meer dan 200 bezoekers van de oogst van de Regio Deal Foodvalley. Vier jaar lang hebben Rijk en regio de handen ineengeslagen om te werken aan een duurzamer en gezonder voedselsysteem. Dagvoorzitter Marlies Claasen sprak tijdens een plenaire sessie met vertegenwoordigers van ministeries, provincies, universiteiten en landbouw- en zorgorganisaties over wat de oogst betekent voor de regio en voor Nederland. Vervolgens konden deelnemers bij de deelsessies proeven van de oogst van projecten over landbouw, voeding en innovatie.
Boer aan het Roer
De verandering naar een duurzaam en gezond voedselsysteem stond vier jaar lang centraal in de Regio Deal tussen Rijk en Regio Foodvalley. In die verandering zijn bijvoorbeeld stappen gezet in het meten en reduceren van stikstofuitstoot. Vanuit verschillende kanten wordt geïnteresseerd gekeken naar de manier van meten met de Boer aan het Roer, die in regio Foodvalley is opgezet. Ondanks de druk op de landbouwsector is het de partners van de Regio Deal Foodvalley gelukt om samen te blijven werken aan mogelijke oplossingen.
Gezond en vitaal
Ook de experimenten om inwoners gezond en vitaal te houden door ze te ondersteunen met het maken van gezonde keuzes en de omgeving waarin ze hun voedsel kiezen gezonder te maken gooien hoge ogen. Om in de toekomst aan de toenemende zorgvraag en de vraag op de arbeidsmarkt te kunnen voldoen is investeren in preventie noodzakelijk is de boodschap vanuit de Regio Deal Foodvalley.
De sprong vooruit
Dagvoorzitter Marlies Claasen leidde de boeiende gesprekken met prominenten van het Rijk en de regio, waaronder ministeries en universiteiten. De drie stuurgroepleden van de Regio Deal Foodvalley – voorzitter Verhulst en gedeputeerden Peter Drenth (Gelderland) en Mirjam Sterk (Utrecht) – prezen de vooruitgang die in vier jaar is geboekt. Sterk benadrukte de samenwerking met agrariërs aan duurzame landbouw: “Met de Proeftuin Boer aan het Roer zijn mooie stappen gemaakt in bodembeheer en terugdringen van stikstofuitstoot.” Drenth ziet dat de fondsen uit de Regiodeal de innovatiekracht versterken: “Dankzij extra apparaten en faciliteiten en bijbehorende ondersteuning is de regio nog meer aanjager van innovatie in agrifood.”
Direct naar het tijdschrift De Proeftuin
Dit artikel verscheen eerder op de website van Regio Foodvalley.