27 voorstellen voor laatste ronde Regio Deals
Voor de zesde en laatste ronde van de Regio Deals hebben regio’s 27 voorstellen ingediend bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De voorstellen tellen op tot ongeveer 565 miljoen euro, een stuk meer dan er te verdelen is. Dit kan betekenen dat regio’s geen of minder geld krijgen dan aangevraagd. Het Rijk heeft 244,3 miljoen euro beschikbaar gesteld en ook regio’s zelf dragen bij.
Het kabinet gaat de voorstellen beoordelen en maakt begin 2025 bekend welke voorstellen het Rijk samen met de regionale partners gaat uitwerken tot Regio Deals. Het streven is om de deals na de zomer van 2025 te ondertekenen. Met de Regio Deals werken het Rijk en de regio samen aan een samenleving waar mensen graag wonen en blijven wonen. Dit doen overheden samen met andere partijen vanuit de regio, zoals zorg- of onderwijsinstellingen en ondernemers.
Het kabinet beoordeelt de voorstellen aan de hand van de vooraf vastgestelde voorwaarden: opgaven, aanpak, financiën en organisatie. Ook wordt gelet op een evenwichtige verdeling over Nederland (en Caribisch Nederland). Speciale aandacht is er voor regio’s waar de brede welvaart het meest onder druk staat. Voldoet een voorstel aan de voorwaarden, dan kan een bedrag van tussen de 5 en 40 miljoen euro worden toegekend.
Drie rondes Regio Deals
In 2022 is al 900 miljoen euro beschikbaar gesteld voor drie rondes nieuwe Regio Deals om de kwaliteit van wonen, werken en leven in verschillende gebieden te versterken. In 2023 (de vierde ronde) zijn 14 Regio Deals van start gegaan en in 2024 zijn 22 Regio Deals geselecteerd en ondertekend (vijfde ronde). Naar verwachting zullen de Regio Deals van deze zesde en laatste ronde in het najaar van 2025 kunnen starten. Daarna wordt ingezet op regionale investeringsagenda’s onder andere als vervolg op de Regio Deals.