Bedrijventerrein en bibliotheek: Twente ontwikkelt!

In Twente is in het najaar 2024 een vijfde tranche Regio Deal van start gegaan. Met regionale partners en vanuit het rijk werd een bezoek gebracht aan twee projecten die onderdeel zijn van deze Regio Deal. Zo werkt de Twente Board samen met het Rijk aan een toekomstbestendig bedrijfsleven, talent op alle niveaus en de toegankelijkheid van de zorg.

In Enter ligt het grootste openbare laadplein van Nederland

Ondernemen voor de toekomst

Op een bedrijventerrein in Enter werd toegelicht hoe mee wordt gewerkt aan één van de projecten uit de Regio Deal: verduurzaming bedrijfslocaties. Het succes van dit project zit erin dat de bestuurswerkgeverskring Enter zelf hiermee gestart is en voorop wil lopen, zo komt het van binnenuit. De samenwerking tussen ondernemers heeft onder andere geleid dat het grootste openbare laadplein van Nederland in Enter ligt. Elektrische vrachtwagens en personenauto’s kunnen hier opladen. Inmiddels is netcongestie een complicerende factor in vrijwel heel Nederland. Daarom wordt in Enter nagedacht over het plaatsen van accu’s, stroom wil je niet ‘weggooien’ maar behouden en benutten voor de piekmomenten. Twente Board zet onder andere door de Regio Deal in op intensivering van de samenwerking tussen ondernemers, lokale overheid, netbeheerders en de Rijksoverheid. Alleen door intensieve samenwerking kunnen we werken aan de complexiteit van netcongestie. Zo wordt samengewerkt aan de wereld van morgen

In dit basislab in Almelo kunnen kinderen op een laagdrempelige manier met techniek aan de slag

Investeren in de toekomst

Bij Basislab 2.0 in Almelo zagen we hoe techniek toegankelijk wordt voor iedereen, van jongeren tot ouderen en bedrijven. Niet alleen in Almelo, maar in alle veertien Twentse gemeentes is een basislab te vinden. In de bibliotheek van Almelo kunnen kinderen en volwassenen terecht om met technologieën als een borduurmachine, lasersnijder en 3d-printer te oefenen. Inloopmiddagen zorgen voor een laagdrempelige kennismaking. Bovendien wordt hier door het bedrijfsleven, onderwijs en cultuur samengewerkt door middel van workshops. Zo is er aansluiting bij verschillende talentontwikkelklassen, waardoor tech samenkomt met poëzie, het maken van sculpturen, worden kinderen vanuit speciaal onderwijs hier begeleid en worden regelmatig college’s gegeven over nieuwe ontwikkelingen in het bedrijfsleven.

Over Twente Regio Deal II

Elke regio is uniek en kent haar eigen kansen en uitdagingen. Regio Deals maken gebruik van de kennis en plannen van de mensen in de regio zelf, waarbij het Rijk maximaal de helft van de investeringen betaalt. De Regio Deal is gericht op economische ontwikkeling door middel van techniek, innovatie en talentbehoud. Lees meer over de Regio Deal II op:

Website Twente Board

Regio Deal Twente II