De Achterhoek wordt alom geprezen om haar innovatiekracht, deelcultuur en samenwerking. Dit uit zich in de vele coöperaties die de regio rijk is en een top-3 plek in Nederland op het gebied van octrooien. En dankzij haar unieke governance weten overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties elkaar door alle lagen heen te vinden. De Achterhoek is een regio waar alle ingrediënten aanwezig zijn om in brede welvaart te leven, te delen en te ontwikkelen. Een regio die economisch groeit, de grens als kans ziet, die groeit qua inwoneraantal en een regio die volop experimenteert. Ondernemers, organisaties en overheden hebben samen de Achterhoek Visie 2030 ‘Ruimte voor innovatie, groeien in kwaliteit’ opgesteld, die laat zien voor welke grote opgaven de regio staat en waar vanuit eigen kracht aan gewerkt wordt.
Dit is een Regio Deal uit de 5e tranche.
Opgaven
De Achterhoek focust voor deze Regio Deal op een viertal opgaven en urgenties, die de brede welvaart onder grote druk zetten: versnelde vergrijzing & ontgroening, grote opgaven in het landelijk gebied, de krapte op de arbeidsmarkt en een rem op de groei van het mkb (mede veroorzaakt door slechte bereikbaarheid en woningtekort). Opgaven die elkaar beïnvloeden en ook landelijk spelen, maar in de Achterhoek vele malen groter zijn. De Achterhoek kan en wil een rol pakken in de paradigmashift ‘van de focus op groei naar brede welvaart’ en als innovatieregio een voorbeeld zijn voor Nederland. Het verkleinen van de afstand tussen Rijk en regio, zoals het rapport ‘Elke regio telt!’ aantoont, is daarbij van groot belang. Ondanks de gelijke ambities van Rijk en regio, lukt het vaak niet om inzet en middelen over en weer te matchen. Maatwerk ontbreekt of wet- en regelgeving is spelbreker voor innovatie. Uit deze spiraal blijven, vraagt om structureel anders handelen en investeren in de samenwerking.
Ambitie en aanpak
Er wordt integraal gewerkt vanuit 3 programmalijnen. Elke programmalijn heeft meerdere springplanken met concrete resultaten die de basis zijn voor projecten die worden gestart. De programmalijnen zijn:
- Leefbare gemeenschappen
Met programmalijn 1 wordt ingezet op het vergroten van de toegankelijkheid en beschikbaarheid van voorzieningen die onder druk staan door de dubbele vergrijzing en ontgroening. Specifiek wordt ingezet op de toegankelijkheid van zorg (springplank A), de bereikbaarheid van voorzieningen (springplank B) en een passend woningaanbod (springplank C). Datagedreven werken (springplank D) helpt om de goede keuzes te maken en de benodigde ketensamenwerking vorm te geven. Door te zorgen voor goede voorzieningen en leefbare gemeenschappen wordt er bijgedragen aan het bestrijden van de toenemende krapte op de arbeidsmarkt.
- Toekomstbestendige arbeidsmarkt
Met programmalijn 2 wordt ingezet op de tekorten op de arbeidsmarkt en daaraan gekoppeld de effecten hiervan voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Hiervoor worden twee sporen bewandeld. Een inclusieve arbeidsmarkt (springplank E); iedereen die wil werken, kan werken in de Achterhoek. En als tweede spoor het bestrijden van de arbeidsmarktkrapte (springplank F); zoals het inzetten van onbenut arbeidspotentieel, het verminderen van de regeldruk en het bevorderen van de leercultuur.
- Duurzame economie
Met programmalijn 3 wordt ingezet op duurzame innovatie in meerdere sectoren en een goed vestigingsklimaat voor ons mkb. Binnen deze programmalijn zijn er veel crossovers die samen bijdragen aan het behoud van het waardevolle coulisselandschap en Achterhoekse DNA. De springplanken Biobased Achterhoek, innovatieve woningbouw en toekomstige landbouw versterken elkaar. De springplank slimme energiegemeenschappen (springplank J) is belangrijk voor zowel het mkb, de landbouw als de inwoners.
Partners en investering
De Regio Deal Achterhoek 2024-2028 is een overeenkomst tussen het Rijk (acht ministeries), provincie Gelderland en de Regio Achterhoek. De aansturing en uitvoering van de Regio Deal gebeurt vanuit de Achterhoek Board en Achterhoek Thematafels. De Board en Thematafels zijn 3O (Overheid, Ondernemers en Organisaties) ingericht met onder meer vertegenwoordigers van de acht Achterhoekse gemeenten, provincie Gelderland, ondernemers, maatschappelijke organisaties (onderwijs, zorg en woningbouwcorporaties) en het Waterschap Rijn en IJssel.
Vanuit het Rijk zijn betrokken:
- Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Economische Zaken
- Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Naast de 25 miljoen euro die het Rijk bijdraagt dragen de regionale partners gezamenlijk ook minimaal 25 miljoen bij.
Meer informatie
Meer informatie over deze Regio Deal staat op www.8rhk.nl of volg 8RHK op X of LinkedIn