Delft heeft zich door de aanwezigheid van de Technische Universiteit Delft ontwikkeld tot een verzamelplek voor technologische en wetenschappelijke innovatie met veel werkgelegenheid voor de regio. Tegelijkertijd kent met name Delft-West een hoge werkloosheid. Opleidingsniveau en arbeidsmarkt sluiten hier onvoldoende op elkaar aan. Ook zijn er weinig bedrijven gevestigd in Delft-West en dus weinig stagemogelijkheden en banen in de wijk zelf.
Jongeren hebben minder kansen en de zelfredzaamheid is lager dan elders. Het programma ‘Wij West, gelijke kansen in Delft’ is opgezet, als onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid met een langjarige ambitie van 20 jaar. Via deze Regio Deal zetten gemeente en Rijk zich in om de komende 4 jaar hier substantiële vooruitgang te boeken door een impuls te geven aan het onderwijs en de arbeidsmarkt.
Opgaven
Een van de doelen vanuit het Gebiedsplan Delft-West is het vergroten van de kansen van kinderen en jongeren in Delft-West. Een belangrijke schakel hiervoor is een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Onderwijs en arbeidsmarkt staan daarom centraal in de aanpak Regio Deal Delft-West. Zij vormen bovendien de sleutel om lokale initiatieven te verbreden naar zowel Delft als de regio.
Met een aantal gerichte initiatieven wordt ingezet op meer laagdrempelig onderwijs dichterbij bewoners met een afstand tot opleiding en/of werk. Er wordt geïnvesteerd in talentontwikkeling voor met name deze groep. Zo is er een betere aansluiting met het onderwijsaanbod en vindt er een betere doorstroming plaats (verankering van een doorlopende leerlijn).
Daarnaast sluit het aanbod aan onderwijs beter aan op de behoeften van de arbeidsmarkt én de bewoners (met name die van jongeren) en de (regionale) ondernemers.
Ambitie en aanpak
De aanpak bestaat uit zes nieuwe initiatieven in Delft-West onderverdeeld naar de drie doelstellingen:
1: Het creëren van kansengelijkheid voor jeugd en jongeren in het onderwijs en op de arbeidsmarkt:
- Rijke Leerdag
- Smart Makers Delft
- Wijkuniversiteit
2: Het bevorderen van participatie, betrokkenheid en zelfregie van bewoners met een lage sociaaleconomische status:
- Buurtfabriek
3: Het bieden van perspectief op passend werk en ondernemerschap voor bewoners en het versterken van de lokale wijkeconomie:
- Boostlabs
- Circulair Ambachtsnetwerk
De initiatieven zijn aanvullend op wat reeds gebeurt vanuit de reguliere basis, de SPUK Kansrijke Wijken en Preventie met Gezag.
Bij bewoners met een lage sociaaleconomische status doet de problematiek zich het sterkste voor. Zij zijn oververtegenwoordigd in 7 focusbuurten binnen Delft-West waar sprake is van een cumulatie van problemen in huishoudens. Deze buurten zijn dan ook een belangrijke vindplaats voor deelnemers aan de verschillende activiteiten.
Samen met bewoners en maatschappelijke partners wordt gewerkt aan een fijnmazig netwerk van (zeer) lokale ontmoetingsplaatsen met een breed, laagdrempelig programma-aanbod voor en zeker ook door bewoners. Dit zorgt voor een bredere preventieve basis ter versterking van de sociale cohesie en draagt bij aan een beter toekomstperspectief en toegang tot de arbeidsmarkt.
Partners en investering
Vanuit Delft zijn betrokken: Gemeente Delft, Buurtfabriek: hierin werken samen Welzijnsorganisatie Delft voor Elkaar, Can I Dream, DOK, Rode Feniks, Delfts Peil. Verder Hogescholen HHS en Inholland, ROC Mondriaan, TU Delft, basisscholen in Delft West, Stichting Stunt, Avalex, New Future Lab, jongerencentra, voortgezet onderwijs en het Programmabureau en de Alliantieraad Wij West.
Vanuit het Rijk werken de volgende ministeries mee aan deze Regio Deal: Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Waterstaat
Het Rijk investeert € 12,3 mln. Ook de regio draagt minimaal een bedrag bij van € 12,3 mln.
Meer informatie
- Website: www.delft.nl/verbeteren-delft-west
- Social mediakanalen:
- Gemeente Delft: X, LinkedIn, Facebook en Instagram