Groningen-Noord ll

Groningen-Noord is één van de twintig stedelijke focusgebieden in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Groningen-Noord bestaat uit acht buurten en wijken met tezamen ongeveer 60.000 inwoners. Een groot deel van de sociale huur is te vinden in deze vooroorlogse stadswijken en naoorlogse uitbreidingswijken. De wijken kennen vergelijkbare (gestapelde) problematiek, maar zijn tegelijk ook zeer verschillend, met een eigen culturele identiteit en verschillend in organisatiekracht. Veel inwoners wonen er met plezier en willen graag in hun eigen buurt blijven wonen. Dat willen ze mogelijk maken. Want in Groningen-Noord staan de leefbaarheid en veiligheid onder druk. In deze wijken leven – meer dan elders – bewoners die moeilijk rondkomen, in slechtere huizen wonen, niet goed meekomen op school, geen werk kunnen vinden, of in onveilige buurten wonen. Bewoners van Groningen-Noord weten het beste wat de oplossingen voor de problemen zijn, daarom zetten zij vol in op ervaringskennis. Groningen-Noord is één van de twintig stedelijke focusgebieden in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV).

Opgaven

De opgave in Groningen-Noord is meervoudig: er is een hoge structurele werkloosheid, een lagere gezondheid en een ongezonde leefstijl, in combinatie met een laag opleidingsniveau, intergenerationele armoede en een stapeling van sociale problematiek. De wijken en buurten kennen een hogere onveiligheid, ondermijning, en lagere kwaliteit van de fysieke leefomgeving dan elders in de stad. Niet alle inwoners van Groningen-Noord doen mee aan de samenleving. Zo is het vertrouwen in de lokale overheid laag, ervaart men minder eigen regie en sociale steun en wordt de omgeving minder gewaardeerd. Op dit moment bepaalt de plek waar je woont in Groningen welke kansen en mogelijkheden je hebt. Het verschil tussen het noorden en het zuiden van de stad is groot en dat moet anders.

Ambitie en aanpak

In de Regio Deal wordt gewerkt vanuit drie pijlers:

  1. Werken en leren 
  2. Veilig zijn en wonen 
  3. Meedoen

Binnen deze pijlers zijn een aantal (geclusterde) interventies opgenomen, die aansluiten op de sporen van het gebiedsplan. 

In mei 2023 heeft de maatschappelijke coalitie de ambities vastgesteld voor het NPLV Groningen-Noord: bewoners van de noordelijke wijken moeten op een gelijkwaardige manier meedoen en kinderen kunnen er met aandacht, gezond en veilig opgroeien. We verbinden ons voor langere tijd aan deze ambities om de brede welvaart in Groningen-Noord te verbeteren. Zodat het over 20 jaar niet meer uitmaakt waar je in Groningen woont of opgroeit. In het Uitvoeringsprogramma NPLV Groningen-Noord 2024-2027 zijn interventies opgenomen waarmee ze dat willen bereiken. Daarbij worden drie verschillende sporen gevolgd, waarbij het eerste spoor vooral een opschaling of intensivering van reeds bestaande interventies betekent. Het tweede spoor richt zich vooral op vraagstukken die alleen in samenhang kunnen worden aangepakt. En het derde spoort zet in op interventies waarbij een andere manier van werken wordt voorgestaan, vanuit gelijkwaardigheid tussen bewoners, organisaties en overheid. Radicale gelijkwaardigheid door systeemverandering. Juist door de kracht van de bewoners in de wijken ten volle te benutten, kan een duurzame verandering gerealiseerd worden. De middelen en mogelijkheden van de Regio Deal Groningen-Noord II worden ingezet om de domeinoverstijgende interventies van het tweede en derde spoor mogelijk te maken.

Partners en investering

De maatschappelijke coalitie bestaat uit de volgende partijen: WerkPro, WIJ Groningen, Openbaar Onderwijs Groningen (namens PO en VO), SKSG (namens de kinderopvang), Alfa College (namens MBO en HBO), woningcorporaties Nijestee, Lefier, Patrimonium en De Huismeesters, Politie Groningen, Het Pand en Sportcentrum Noord (namens bewoners) en de gemeente Groningen. Dit zijn de partijen waarmee we samenwerken aan de uitvoering van het NPLV Groningen-Noord, de Regio Deal is hier onderdeel van.

Namens het Rijk zijn de volgende minitseries betrokken: Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, incl. Herstel Groningen, Economische Zaken, Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het Rijk en de maatschappelijke coalitie zullen binnen de Regiodeal ieder 10 miljoen investeren in de komende vier jaar voor de opgaven in Groningen-Noord.

Meer informatie

Op het verhalenplatform www.wijkvernieuwing.groningen.nl staan verhalen over de aanpak en wat deze betekent voor de bewoners en wijkwerkers in Groningen-Noord.

Landelijk trekt deze Regio Deal in de communicatie gezamenlijk op met de 19 andere NPLV-gebieden en deelt resultaten en en successen uit het gebied Groningen-Noord via de kanalen van de Regio Deals (Elke Regio Telt) en via de landelijke NPLV-nieuwsbrief.