Het Hogeland

Op Het Hogeland, een gemeente in het noorden van de provincie Groningen, is de saamhorigheid en de samenredzaamheid in de (52) dorpen van oudsher groot. Dat is echter geen blijvend gegeven. Opgaven als vergrijzing en verschraling van voorzieningen hebben een groot effect op de saamhorigheid en samenredzaamheid. In het wapen van de gemeente staat ‘ex undis’ (uit de golven). Dit is tekenend voor de mentaliteit in Het Hogeland. Mensen laten zich niet door tegenslagen uit het veld slaan. Zoals men dat ook na de aardbevingsellende opnieuw heeft laten zien. De gemeente is, na de herindeling in 2019, met 907 vierkante kilometer de tweede gemeente qua oppervlakte in Nederland en is met 48.000 inwoners relatief dunbevolkt.

Dit is een Regio Deal uit de 5e tranche.

Opgaven

  • Het Hogeland kampt met een dubbele vergrijzing. Daarmee neemt de druk op de zorg (meer vraag) en de arbeidsmarkt (dalend arbeidspotentieel) sterk toe.
  • De beschikbaarheid en de nabijheid van voorzieningen gericht op gezondheid, welzijn, onderwijs en openbaar vervoer in Het Hogeland staan tevens onder druk.   
  • De sociaal-economische positie van Hogelandsters ligt vooral in de Noordelijke delen van de gemeente structureel beduidend lager dan in de rest van Nederland.
  • De omvang en de sociaaleconomische kenmerken van het gebied, de beschikbare capaciteit voor handhaving, maar ook de ligging nabij meerdere internationale zeehavens langs een lange kustlijn maken waakzaamheid, dienstbaarheid en veiligheid tot een uitdaging. De sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren staat onder druk. Het aandeel voortijdig schoolverlaters en jeugdwerkloosheid is hoger en er zijn relatief veel jongeren die als ‘hoog risico jongeren’ worden gekenmerkt. Dit zijn ingrediënten waardoor op het Hogeland de kans op ondermijnende criminaliteit hoger is.

Ambitie en aanpak

Er wordt gewerkt vanuit het ontwikkelen van een ‘Nieuw Samenspel’. Om de ambities en doelen te bereiken is het nodig dat er buiten de kaders en (deels ook) verantwoordelijkheden van verschillende samenwerkingspartners gedacht wordt, waarbij meer vanuit het besef van het hebben van een gemeenschappelijke opgave gewerkt wordt.

De aard van de betrokkenheid van de verschillende Partners bij de uitvoering van de Regio Deal door de Maatschappelijke Coalitie zal in het verlengde van deze Regio Deal worden geformaliseerd door middel van een Memorandum van Overeenstemming (MoU) tussen de gemeente Het Hogeland en de Partners.  Deze MoU’s vormen de pijlers onder de aanpak en de verdere ontwikkeling van het uitvoeringsplan door de Maatschappelijke Coalitie.

Zo werkt de Regio door het vormen van een gezamenlijke aanpak toe naar een omwenteling. Partijen willen een cultuur creëren waarin het gemakkelijk en logisch is om elkaar op te zoeken, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Van elkaar leren in het nieuwe samenspel gaat met vallen en opstaan, dat vertrouwen wil de Regio in gezamenlijkheid verder ontwikkelen. Zo is de ontwikkeling van de aanpak zelf ook een doel binnen het uitvoeringsplan van de Regio Deal. Partijen sluiten aan bij wat er al is en waar de energie zit en stimuleren door een effectievere samenwerking en aanpak de participatie van burgers.

De Regio Deal Het Hogeland bestaat uit drie programmalijnen: 

  1. Krachtige Kernen: samenredzaamheid in de dorpen;
  2. Kansrijke Hogelandsters: meer mensen doen mee;
  3. Op het juiste spoor: betrokken en gewaardeerd.

Partners en investering

De regionale partners zijn: gemeente Het Hogeland, Mensenwerk Het Hogeland, Stichting Groninger Dorpen, Instituut Publieke Waarden, Aletta Jacobs School of Public Health, SBE (Samenwerkende Bedrijven Eemsregio), Ondernemersplatform Het Hogeland, Gebiedscoöperatie Het Hogeland, Stuurgroep Lokaal Educatieve Agenda (LEA).

Gedurende de uitvoering van de Regio Deal bestaat de mogelijkheid dat nieuwe partners zich aansluiten. 

Namens het Rijk nemen de volgende ministeries deel aan de Regio Deal: Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties/Herstel Groningen, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en  Justitie en Veiligheid.

De Regio investeert € 12,52 miljoen, de Rijksbijdrage voor Regio Deal Het Hogeland is € 12,1 miljoen.

Meer informatie

De Regio Deal communiceert voorlopig via de kanalen van de gemeente Het Hogeland zoals de website van de gemeente Het Hogeland  en LinkedIn van Het Hogeland