Metropoolregio Eindhoven

De regio Zuidoost-Brabant is een Daily Urban System waar mensen samen wonen, samen werken en samen leven. De regio telt 21 gemeenten, en biedt een complete structuur van steden, dorpen, gevarieerde natuurgebieden, mooie landschappen, economische innovatieve hotspots en een productief landelijk gebied met een schat aan cultuurhistorisch erfgoed. Het stedelijk gebied en het landelijk gebied zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaars kwaliteiten. Gezamenlijk vormen de gemeenten een complete regio vanuit economisch én welzijnsperspectief.

De afgelopen jaren is de regio enorm gegroeid, en de verwachting is dat deze groei de komende jaren zal doorzetten. Dit betekent een voortzetting van een trend. Sinds 2010 groeit de regio harder dan de Nederlandse economie in haar geheel. Deze groei is deels toe te schrijven aan onze economische structuur met grote groeisectoren, maar is ook te danken aan de specifieke regionale omstandigheden.

Dit is een Regio Deal uit de 5e tranche.

Opgaven

Forse groei van inwoners, van woningen en van bedrijvigheid betekent ook iets voor hoe welzijn en welbevinden wordt ervaren. Door de stijgende groei die in de regio ervaren én geambieerd wordt, en die de prognoses voorspellen, heeft het leef- en woonklimaat extra aandacht nodig om de verwachte sterke economische- en bevolkingsgroei op een verantwoorde manier te laten plaatsvinden.

In onze regio staat leefbaarheid en sociale cohesie zichtbaar onder druk. De kansenongelijkheid neemt toe, de bestaanszekerheid van een groep inwoners daalt. Inwoners ontmoeten elkaar steeds minder, en verbinding en begrip is niet altijd vanzelfsprekend. In stadswijken, in de dorpen en in de verbindingen tussen stad en land. Daarmee groeit de noodzaak om te investeren in de sociale samenhang. om balans te vinden tussen welvaart, welzijn en welbevinden zodat iedereen mee kan doen.

Ambitie en aanpak

De Metropoolregio Eindhoven streeft ernaar dat de kwalitatieve ontwikkeling van de leefomgeving gelijke tred houdt met de economische groei, met brede welvaart als kompas. Er is extra aandacht nodig om elkaar te leren, begrijpen, respecteren en waarderen. Door kennis te laten maken met elkaar en de huidige en nieuwe culturen in de regio kan dit gebied echt één regio vormen.

Ze zetten daarom in op een structurele integrale aanpak van drie kwetsbaarheden door deze uit te werken in drie programmalijnen die onderling met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken:

  1. Sociale samenhang tussen mensen
    Je ergens thuis voelen, betrokken zijn bij een gemeenschap en de leefomgeving vormt de basis voor betrokkenheid en verbondenheid, zowel sociaal-maatschappelijk als persoonlijk. Ze versterken de sociale samenhang door ontmoeten te faciliteren en te stimuleren. Voorzieningen met een bijbehorende programmering waar ruimte is voor ieders verhaal.
  2. Competentieontwikkeling en basisvaardigheden
    Er is een grote diversiteit aan doelgroepen die door verminderde vaardigheden en competenties langs de zijlijn staan of dreigen te komen staan. Het gaat dan om te kunnen ‘meedoen’ en jezelf kunnen redden. De regio zet in op het versterken van zelfredzaamheid door het faciliteren van programma’s die aanvullend op het reguliere onderwijs kunnen worden aangeboden.
  3. Leefbaarheid in steden en landelijk gebied
    Deze regio wil een omgeving bieden die aansluit bij de wensen en behoeftes van de inwoner en de functie van de omgeving. De focus wordt gelegd op versterking van ruimte om te kunnen ontspannen, te verwonderen en om trots op te zijn.

Partners en investering

Partners die actief bij het netwerk worden betrokken zijn:

  • Publieke partners met aansluitende portefeuilles (Rijk, provincie, regio én lokaal)
  • Bestuurlijke organisatie MRE
  • Publiek-private partners
  • Private partijen
  • Initiatiefnemers

Namens het Rijk nemen de volgende ministeries deel aan deze Regio Deal: Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het Rijk heeft  een budget toegekend van 20 miljoen euro, vanuit de regio wordt minimaal hetzelfde bedrag geïnvesteerd.

Meer informatie

Social mediakanalen van Metropoolregio Eindhoven, waaronder Metropoolregio Eindhoven: bijdragen | LinkedIn