De regio Oost-Groningen is een plattelandsregio die bestaat uit de gemeenten Oldambt, Pekela, Veendam, Stadskanaal en Westerwolde. De regio kampt met een meervoudige en complexe opgave, die bestaat uit economische, sociale en ruimtelijke aspecten. De basis in deze opgave is de relatief grote groep kwetsbare inwoners, die vaak al meerdere generaties moeite heeft om mee te komen in de maatschappij. De Regio Deal Oost-Groningen I heeft een impuls gegeven aan de brede welvaart, door de aanpak van energiearmoede, toegankelijkheid van zorg, kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt en het verduurzamen van woningen. Toch scoort Oost-Groningen op veel indicatoren van de Regionale Monitor Brede Welvaart van het CBS1 lager dan het landelijk en provinciaal gemiddelde. Door intergenerationele armoede, vergrijzing en ontgroening, achterstand in gezondheidsvaardigheden en ondermijnende criminaliteit staat de bestaanszekerheid van veel Oost-Groningers onder druk. De meervoudige opgave vraagt om structurele verandering en daarmee om langdurig en gezamenlijk investeren in de regio.
Dit is een Regio Deal uit de 5e tranche.
Opgaven
Regio Deal Oost-Groningen II zet in op het bestrijden van intergenerationele armoede en de gevolgen hiervan en op het verkleinen van kansenongelijkheid. De gevolgen van intergenerationele armoede werken door in allerlei aspecten van het leven zoals werk, opleiding, inkomen en gezondheid. De Regio Deal Oost-Groningen II ondersteunt inwoners en ondernemers door een gezonde leefstijl te bevorderen, de kansenongelijkheid en armoedeproblematiek te verkleinen en de leefbaarheid en veiligheid in de kwetsbare dorpen en wijken te vergroten. Zo wordt er in de regio gewerkt aan een collectief aanbod voor ondersteuning van alle zwangeren en jonge ouders, en wordt eenzaamheid aangepakt door activiteiten en ontmoetingen te organiseren. Door samen op te trekken met bedrijfsleven en onderwijs wordt innovatie in de regio versterkt en kunnen werknemers door (blijven) leren. De regio kent relatief veel panden die kwetsbaar zijn voor ondermijning, in de Regio Deal worden een aantal van deze panden (per gebied) aangepakt.
Ambitie en aanpak
Partijen hanteren een aanpak waarin vanuit verschillende domeinen en organisaties samen wordt gewerkt; vanaf de analyse van de opgave tot de aanpak in projecten. Binnen de gemeenten wordt samen met maatschappelijke organisaties en inwoners gewerkt vanuit een integrale gebiedsgerichte aanpak. Het werken op dorps- en wijkniveau stelt de inwoner centraal en bevordert een actieve houding. Zo worden inwoners in hun kracht gezet en werkt de Regio tegelijkertijd aan de relatie en het vertrouwen tussen inwoners, overheid en organisaties.
Programmalijn 1 'Gezond en gelukkig leven'
- Een beter perspectief voor huidige inwoners en nieuwe vestigers;
- Vergroten van bewustwording en weerbaarheid kwetsbare inwoners;
- Betere preventie, ondersteuning en zorg dichtbij huis, in goede samenwerking tussen het sociaal- en het medisch domein.
Programmalijn 2 'Een leven lang ontwikkelen'
- Een goede start voor kinderen en jongeren, zodat zij kansrijk aan de samenleving kunnen deelnemen
- Verbetering van de inkomenssituatie van lage inkomensgroepen;
- Een inclusieve leer-werk infrastructuur; een sterk netwerk waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar vinden, aanjagen en blijven innoveren;
- Toename van het aantal arbeidsplaatsen;
- Versterking van het bedrijfsleven in de kenmerkende kansrijke sectoren; (innovatieve) maakindustrie, agro-innovatie en gezondheidsindustrie.
Programmalijn 3 'Veilige en leefbare dorpen en wijken'
- Een veilige, sociale en gezonde leefomgeving in dorpen en wijken;
- Betere bereikbaarheid en toegankelijkheid van voorzieningen;
- Vergroting van het veiligheidsgevoel van inwoners;
- Verkleining van de voedingsbodem voor ondermijnende activiteiten.
Programmalijn 4. Ontwikkelen samenwerking
- Sterke samenwerking tussen Rijk en Regio;
- Sterke inhoudelijke en organisatorische samenwerking tussen de Oost-Groninger gemeenten;
- Sterke regionale samenwerking tussen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven
Partners en investering
Namens de regio Oost-Groningen nemen de volgende regionale partijen deel: de gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde. Partners zijn VNO-NCW MKB Noord, Noorderpoort College, WerkInZicht (Oost-Groningen), CMO STAMM, Groninger Huis, Acantus, Lefier en de provincie Groningen.
Namens het Rijk nemen de volgende ministeries deel aan deze Regio Deal: Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Rijksbijdrage voor Regio Deal Oost-Groningen is € 12,5 miljoen.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van de Regio Deal Oost-Groningen, LinkedIn Oost-Groningen en X via @RegioDealOG.