Een prachtig stuk Nederland, dat is Regio Zwolle. Een regio met een prettig leefklimaat en mooie natuurgebieden. Een regio van hardwerkende mensen en ondernemende (familie-)bedrijven. Een regio waar rust en dynamiek elkaar afwisselen.
In Regio Zwolle werken we sinds 2009 met 22 gemeenten, 4 provincies (Overijssel, Drenthe, Flevoland en Gelderland), en partners vanuit het onderwijs, kennisinstellingen, ondernemersorganisaties en werknemersorganisaties aan regionale opgaven. Het samenwerkingsverband is ontstaan langs de lijnen waarbinnen dagelijkse verplaatsingen plaatsvinden. Mensen wonen, werken, leren en recreëren hier met veel plezier.
Dit is een Regio Deal uit de 5e tranche.
Opgaven
Het ontbreekt veel van de microbedrijven in deze regio aan voldoende verandervermogen om met de gestapelde transities van klimaat, energie, digitalisering, circulariteit en een veranderende arbeidsmarkt om te gaan. De leefbaarheid staat onder druk door vergrijzing, ontgroening en een dalend voorzieningenniveau. En klimaatverandering brengt specifieke uitdagingen met zich mee voor de regio, die gelegen is in een van de grootste delta’s van Nederland.
De opgave is om de brede welvaart te behouden. De basis daarvoor is toekomstbestendig groeien: binnen de grenzen van ons deltagebied, met oog voor het verdienvermogen van onze ondernemers en door middel van een leer- en ontwikkelcultuur. Binnen de regio werken ze samen aan klimaatadaptieve groei, duurzame bereikbaarheid, een duurzame en wendbare economie en een toekomstbestendige en flexibele arbeidsmarkt.
Ambitie en aanpak
Regio Zwolle wil een vitale regio zijn en blijven. Dat betekent: blijvend investeren in welvaart en welzijn voor alle mensen die in onze regio wonen, werken en leven. En dat is hard nodig, want zowel het stedelijke als het landelijke gebied kent kwetsbaarheden. Om de schaarste op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden, zetten we volop in op innovatie en nieuwe manieren van ondernemen, werken en ontwikkelen (LLO). Daarbij willen ze de sociale voorzieningen voor inwoners van het landelijk gebied versterken. Door te zorgen voor bereikbare gezondheidszorg, betrouwbaar en frequent openbaar vervoer, goed onderwijs en werk in de buurt.
Er wordt ingezet op drie, met elkaar verbonden, programmalijnen: Toekomstbepalende bedrijven, die innovatief ondernemen en blijvend investeren in hun menselijk kapitaal (1) en vitale kernen en gezonde buurten, waar het goed wonen en leven is (2) in een klimaatadaptieve regio (3). Inwoners en ondernemers uit de regio staan daarbij centraal. Er is dan ook bewust gekozen om de uitvoering dichtbij hen te laten plaatsvinden.
Partners en investering
Deelnemende partijen Regio Zwolle, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, ondernemersverenigingen en private investeringen vanuit individuele ondernemers en maatschappelijke partners.
Namens het Rijk zijn de volgende ministeries betrokken: Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken, Infrastructuur en Waterstaat, Justie en Veiligheid, Sociale Zaken en werkgelegeneheid en Volksgezondheid , Welzijn en Sport.
De Rijksbijdrage voor deze Regio Deal is €30 miljoen en regio draagt ook €30 miljoen bij aan de deal.
Meer informatie
Meer informatie op datdoetdedeal.nl en www.regiozwolle.nl
Of volg hen via
LinkedIn Regio Zwolle of X Regio Zwolle (@RegioZwolle).