Regiocentra Groningen

De regionale kernen in Groningen met een centrumfunctie (de zogenaamde regiocentra) hebben een cruciale rol op het gebied van wonen, werken en leven in Groningen. Circa 350.000 inwoners zijn afhankelijk van de voorzieningen in deze regiocentra op het gebied van onderwijs, werk, zorg, wonen en cultuur. Met de Regio Deal Regiocentra Groningen wordt hier een stevige impuls aan gegeven. Het gaat om de volgende elf regio's: Appingedam en Delfzijl (gemeente Eemsdelta), Bedum en Uithuizen (gemeente Het Hogeland), Hoogezand-Sappemeer (gemeente Midden-Groningen), Winschoten (gemeente Oldambt), Veendam (gemeente Veendam), Nieuwe Pekela (gemeente Pekela), Stadskanaal-Musselkanaal (gemeente Stadskanaal), Ter Apel (gemeente Westerwolde) en Leek-Tolbert (gemeente Westerkwartier).

Dit is een Regio Deal uit de 5e tranche.

Opgaven

Uit de Verkenning Regiocentra 'Quickscan opgaven en toekomstperspectief' van bureau KAW blijkt dat de Groningse regiocentra en het omliggend gebied vaak laag scoren op het gebied van werkgelegenheid, inkomen en opleidingsniveau, aanwezigheid en bereikbaarheid van voorzieningen, kwaliteit van de woningvoorraad, kwaliteit van de leefomgeving, gezondheid en imago.
Vervolgens is gekeken welke opgaven er zijn om de brede welvaart in deze gebieden te verbeteren. De opgaven liggen op het gebied van bereikbaarheid, de ontwikkeling van hubs (knooppunten van mobiliteit en voorzieningen), winkelgebieden, bedrijfslocaties, maatschappelijke voorzieningen, woongebieden, groen en water, en het creëren van samenhang.

Een aantal opgaven speelt in alle regiocentra. Tegelijkertijd is er binnen en tussen de regiocentra sprake van grote verschillen in opgaven, dit vraagt om maatwerk per gebied.

Ambitie en aanpak

De betrokken gemeenten zijn in samenwerking met de provincie gekomen tot een uitvoeringsprogramma voor de elf geselecteerde regiocentra gericht op de periode 2025-2028, met een doorkijk naar de langere termijn. Ook in de verdere uitwerking werkt de provincie Groningen nauw samen met de betrokken gemeenten aan een samenhangende en lerende aanpak. Zo trekken ze gezamenlijk op in bepaalde activiteiten, leren van elkaars aanpak en wisselen kennis uit. Zo ontstaat een gezamenlijk beeld van het resultaat en de voortgang en kan eventueel bijgesteld worden.  

Doelen van de Regio Deal zijn het verbeteren van de leefbaarheid en gezondheid voor de inwoners, het inrichten van een groene, klimaatadaptieve en biodiverse leefomgeving en het versterken van de lokale en regionale economie. De komende vier jaar wordt concreet gewerkt aan de volgende pijlers:
 

  • Verbetering bereikbaarheid
    Nieuwe knooppunten worden toegevoegd en verkeersknelpunten opgelost.
  • Ontwikkeling rondom hubs
    Rondom clusters van maatschappelijke en/of commerciële functies wordt ingezet op gebiedsontwikkeling. Vaak zijn dit knooppunten van mobiliteit.
  • Revitalisering winkelgebieden
    Oplossen van leegstand, herinrichten van de ruimte, zorgen voor een concentratie van winkels in een compacter centrum en  functieverandering mogelijk maken, bijvoorbeeld voor wonen en maatschappelijke functies.
  • Herontwikkeling bedrijfslocaties
    Transformatie tot andere functies zoals wonen, of vernieuwen tot een nieuw, toekomstgericht werk- en leergebied en de verbinding zoeken met onderwijs.
  • Maatschappelijk vastgoed
    Zorgen voor toekomstbestendige accommodaties ter vervanging van verouderd vastgoed en herschikken de diverse functies van maatschappelijk vastgoed.
  • Woongebied vernieuwen
    Vernieuwen van bestaande woningen, inzetten op een betere woonomgeving in woonwijken en een nieuw woonprogramma voor doorstroming toevoegen.
  • Groen verbinden
    Groene verbindingen maken tussen bebouwd gebied en het omliggende landschap. Binnen de kernen inzetten op groene kwaliteit met verblijfskwaliteit en klimaatadaptief.
  • Verbinden van ontwikkelingen
    Zones die vernieuwingsgebieden onderling verbinden transformeren tot een hoogwaardig en samenhangend leefgebied.

Partners en investering

De volgende partners zijn betrokken bij de Regio Deal Regiocentra Groningen zijn de gemeente Groningen, waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, G13 woningcorporaties, Groninger Dorpen, Economic Board Groningen, VNO-NCW MKB Noord, SER Noord-Nederland, Zorgbelang Groningen, CMO STAMM, Hanze, Kenniscentrum Noorderruimte en Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.
 

Vanuit het Rijk nemen de volgende ministeries deel aan deze Regio Deal:  Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties/Herstel Groningen en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Rijk en regio investeren beide 20 miljoen euro, dus 40 miljoen euro in totaal.

Meer informatie

Meer weten over deze Regio Deal? Neem contact op met de provincie Groningen via Contact - Provincie Groningen.