Sint Eustatius

De gemeenschap op Sint Eustatius, ook wel bekend als Statia, is volop in ontwikkeling. Het eiland staat bekend om zijn rijke flora en fauna, zowel op het land als onder water, en heeft een bijzondere cultuurhistorie die zichtbaar is in vele historische bezienswaardigheden, zoals Fort Oranje. Tegelijkertijd worstelen de inwoners met uitdagingen zoals armoede, gezondheidsproblemen en braindrain. Door de geïsoleerde ligging is de toegang tot het eiland beperkt en kostbaar en is het levensonderhoud en de kosten van zaken doen eveneens aan de hoge kant. Dat belemmert de economische ontwikkeling.

Opgaven

Sint Eustatius kampt met verschillende sociaal-economische uitdagingen. De zorgvoorzieningen en -infrastructuur zijn verouderd en voldoen niet aan de hedendaagse normen, wat de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg belemmert. Ook ontbreken voorzieningen voor sociale ontmoetingen. De arbeidsmarkt lijdt onder braindrain. Daarnaast is het economisch landschap kwetsbaar en heeft het eiland baat bij een versterking van de bezoekerseconomie, met focus op nichemarkten zoals ecotoerisme, duiken en cultureel erfgoed.

Ambitie en aanpak

De Regio Deal wil deze kwesties aanpakken door te investeren in infrastructuur, zorg en de toeristische sector, en tegelijkertijd sociale cohesie te bevorderen. Investeringen worden gedaan om het culturele, historische en natuurlijke erfgoed van het eiland te identificeren, te delen en te waarborgen, en om de eilandmarketing te stimuleren. Deze investeringen vergroten de impact van bestaande initiatieven gericht op het stimuleren van sociale mobiliteit en sociale cohesie, het bevorderen van de gezondheid van de gemeenschap, het stimuleren van creatieve expressie en leven lang leren, en het vergemakkelijken van actieve arbeidsmarktparticipatie.

De Regio Deal heeft drie programmalijnen.

  1. De eerste programmalijn, Versterking erfgoed en herinnering aan de Statiaanse geschiedenis, richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid en culturele identiteit van Sint Eustatius, waarbij historische locaties zoals Fort Oranje en de batterijen Amsterdam en Rotterdam worden gerestaureerd en ingericht als plekken voor herinnering aan de Statiaanse geschiedenis en sociale cohesie.
     
  2. De tweede pijler, Welzijn & Recreatie, richt zich op het verbeteren van de zorg en recreatiemogelijkheden, waaronder de renovatie van de botanische tuin en de bouw van een multifunctioneel gezondheidscentrum en een theater.
     
  3. De derde pijler, Bezoekerseconomie, beoogt een masterplan voor toerisme te ontwikkelen, gericht op nichemarkten zoals ecotoerisme en cultureel erfgoed.

Overkoepelend wil de deal ook arbeidskansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door middel van social return bij overheidsopdrachten. Deze mensen worden ondersteund door een jobcoach van het Openbaar Lichaam.

Partners en investering

De Regio Deal Sint Eustatius is een samenwerking tussen de ministeries Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Economische Zaken, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Bestuurscollege van Sint Eustatius. Samengewerkt wordt met onder meer de uitvoeringsorganisatie Zorg en Jeugd Caribisch Nederland, de stichting St. Eustatius Health Care Foundation en Sint Eustatius Auxiliary Home Foundation.

Het Rijk investeert €10 miljoen in deze deal. 

Meer informatie

Meer informatie op de website van Rijksdienst Caribisch Nederland