De Veluwe behoort tot de grootste natuurgebieden in Noordwest-Europa met een indrukwekkende diversiteit aan dieren en planten. De Veluwe zoals we die nu kennen, is in belangrijke mate door de mens gemaakt. De combinatie van natuur en cultuurhistorie tot ver vóór de jaartelling maakt de Veluwe uniek.
Op en rond de Veluwe wonen, werken en recreëren bijna één miljoen mensen. Daarnaast brengen jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers een bezoek aan de Veluwe. In de landelijke gebieden direct rondom de Veluwe is de agrarische sector van groot belang. Niet alleen in de vorm van boerenbedrijven, maar bijvoorbeeld ook toeleverende en verwerkende industrie en kennisinstellingen.
De bewoners van de Veluwe waarderen hun omgeving en voelen zich daar sterk bij betrokken. Voor hen is het van belang dat het goed gaat met de natuur, dat de kernen en het landelijk gebied leefbaar blijven en dat de Veluwse economie goed blijft draaien.
Dit is een Regio Deal uit de 5e tranche.
Opgaven
De biodiversiteit op en rond de Veluwe gaat achteruit door onder andere versnippering en fragmentatie van het landschap, klimaatverandering en verstoring door de toenemende druk van toerisme.
Het aantal inwoners op en rond de Veluwe neemt fors toe. Vóór 2030 moeten er 100.000 woningen worden bijgebouwd. Bovendien is 80% van de bezoekersdruk op de Veluwe afkomstig van eigen inwoners. Er zijn ingrepen nodig die gericht zijn op het spreiden van recreanten, om te voorkomen dat de natuur op de Veluwe verder verslechtert.
Binnen de recreatieve sector zijn investeringen nodig. De wensen van recreanten en toeristen veranderen, en een deel van de hotels en vakantieparken kampt met een kwaliteits- en duurzaamheidsachterstand. Een gezonde vrijetijdseconomie vraagt om excellente accommodaties met een duurzame energievoorziening, een lokale, unieke beleving met toegankelijk erfgoed en duurzame vervoersmogelijkheden naar en op de Veluwe.
Ambitie en aanpak
De inspanningen van Regio Deal Veluwe II richten zich op vier doelen:
- Het bieden van nieuwe perspectieven voor (de Gouden Randen van) de Veluwe met (agro) recreatie, erfgoed en zorg. Deze perspectieven sluiten aan bij de aanpak voor de verstedelijkingsopgave en de opgaven voor het landelijk gebied. Op die manier ontlasten en beschermt de Regio de kwetsbare natuur in het centrale Veluwemassief en voegen Partijen en Partners kwaliteit toe aan het platteland;
- Versterken van de inzet op leefbaarheid, inclusiviteit en betrokkenheid. Partijen en Partners zorgen ervoor dat zoveel mogelijk inwoners en gebruikers van de Regio meedoen en meeprofiteren van de resultaten van deze Regio Deal;
- Verbeteren van de kwaliteit en duurzaamheid van recreatieve voorzieningen en mobiliteit naar, op en rond de Veluwe. Daarmee draagt de Regio bij aan de biodiversiteit, de klimaatopgave, circulariteit, de energietransitie én aan een toekomstbestendige vrijetijdseconomie;
- Intensiveren en verbreden van de samenwerking tussen overheden, eigenaren, gebruikers, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het delen van innovaties en praktijkervaringen, niet alleen onderling maar ook met Partijen elders in Nederland.
Aan deze meervoudige opgave wordt al geruime tijd door een groot aantal stakeholders hard gewerkt. In de lopende Regio Deal Veluwe I is te zien hoe belangrijk het instrument Regio Deal is als impuls voor het versterken van de balans tussen natuurwaarden en leefbaarheid in relatie tot recreatie. Er worden resultaten geboekt in het spreiden van recreanten en toeristen in tijd en ruimte, waarmee de kwetsbare natuur in het Veluwemassief wordt ontzien en een bijdrage wordt geleverd aan zowel de sociaal maatschappelijke vitaliteit als de lokale economie waar dat past en gewenst is. Voor duurzame verbetering is een langere adem vereist. Bovendien strekken de gesignaleerde opgaven voorbij de horizon van 2025.
Partners en investering
Namens de Veluwe wordt de Regio Deal begeleid door:
- De VeluweAlliantie, waarin meer dan 40 publieke, private en maatschappelijke partijen samenwerken in het programma Veluwe op 1;
- Het programma Vitale Vakantieparken: een samenwerking van Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland, waarin met recreatieondernemers en andere partners zoals het Openbaar Ministerie, corporaties en zorginstellingen wordt gewerkt aan allerlei vraagstukken op en rond vakantieparken;
- De provincie Gelderland.
Namens het Rijk nemen de volgende ministeries deel aan deze Regio Deal: Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Infrastructuur en Waterstaat, Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en Defensie.
De Rijksbijdrage voor deze Regio Deal is 20 miljoen euro, de regio draagt eveneens 20 miljoen euro bij.
Meer informatie
Meer informatie is te vinden op onderstaande websites: