De Waterwegregio, bestaande uit Maassluis, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen, is geworteld in haar maritieme en industriële geschiedenis, gecombineerd met een strategische ligging in de Waterwegregio, een cruciaal deel van het Nederlandse haven- en industriecomplex. De regio wordt gekenmerkt door een stevige ‘handen uit de mouwen’-mentaliteit en een sterke arbeidsethos. Er is een grote clustering van zowel grote industriële bedrijven als innovatieve kleinere ondernemingen. Daarnaast beschikt de regio over goed ontwikkelde infrastructuur en transportverbindingen.
Toch heeft de regio ook een complex karakter. Terwijl het economisch potentieel groot is, kampt de Waterwegregio met sociaaleconomische uitdagingen zoals hoge werkloosheid, lage economische groei en vooral in kwetsbare wijken druk op de leefbaarheid. Tegelijkertijd maakt dit de Waterwegregio uniek, met veel ruimte voor herontwikkeling en groei in samenwerking met verschillende partners, waaronder een diverse mix van overheid, ondernemers en bewoners.
Dit is een Regio Deal uit de 5e tranche
Opgaven
- Leefbaarheid in kwetsbare wijken
Veel wijken ervaren een lage sociale cohesie, een laag vertrouwen in de overheid en een gevoel van onveiligheid. Bewoners hebben vaak te maken met complexe problemen rond onderwijs, werk en huisvesting, wat leidt tot een gebrek aan perspectief en welzijn.
- Onvoldoende toegang tot bestendig werk
Er is veel onbenut potentieel en een grote instroom van arbeidsmigranten, terwijl de behoefte aan personeel in de Waterwegregio heel hoog is. Dit zorgt voor een mismatch tussen werkgelegenheid en de arbeidsmarkt. Er liggen kansen om de vele openstaande vacatures te vullen met personeel dat moet worden uitgerust met de juiste kwalificaties.
- Verduurzaming en versterking leefomgeving
De regio scoort slecht op omgevingskwaliteit, met weinig natuurgebieden en hoge fijnstofuitstoot. Veel verouderde woningen vereisen verduurzaming, maar de bewoners hebben vaak niet de middelen om dit aan te pakken, wat de problemen verergert.
Ambitie en aanpak
Pijler 1: Impuls aan leefbaarheid in de wijken
Verbeteren van de leefbaarheid in wijken door bewoners te betrekken en sociale netwerken te versterken. Gemeenten en partners hanteren een outreachende aanpak om problemen zoals werkloosheid, welzijn en veiligheid aan te pakken, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals EU-arbeidsmigranten. Initiatieven zoals bewonersdeals en Huizen van de Wijk stimuleren betrokkenheid en samenwerking. Gemeenten werken aan bewustwording over huurdersrechten en het aanpakken van slechte verhuurpraktijken. Jongeren krijgen ondersteuning door in te zetten op ouderbetrokkenheid en talentontwikkelingscentra om hun kansen te vergroten.
Pijler 2 Betere toegang tot bestendig werk
De regio streeft naar volwaardige banen door kennisdeling, regionale samenwerking en het koppelen van onderwijs aan kansrijke sectoren zoals zorg en techniek. Gemeenten ondersteunen leerwerktrajecten en verbinden lokale initiatieven om werkzoekenden, inclusief EU-arbeidsmigranten, beter te koppelen aan banen. Beroepsopleidingen worden gekoppeld aan wijken om de lokale gemeenschap te versterken. Via pilots en samenwerking met mbo’s stimuleert de regio kansen op duurzame arbeid en kansrijk onderwijs.
Pijler 3 Doorbraken in duurzaam en circulair wonen en werken
De focus ligt op het stimuleren van duurzaamheid en circulariteit in de Waterwegregio, met een focus op wonen, werken en gedrag. Circulaire bedrijvigheid wordt ondersteund door fysieke ruimte en opleidingen te bieden voor transities in sectoren als energie en techniek. Daarnaast worden bewoners aangemoedigd tot duurzaam gedrag via initiatieven zoals pop-up milieuparken en ‘repair hubs’. De verduurzaming van woningen en buitenruimtes wordt gestimuleerd, met een nadruk op circulair bouwen en groene ontmoetingsplekken.
Partners en investering
Naast de gemeenten Maassluis, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen zijn partner:
- Resilient Delta Initiative
- Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO
- Stichting Team NXT
- Albeda College
- De Riverboard
- Havenbedrijf Rotterdam
- Hogeschool Rotterdam
- Lentiz Onderwijsgroep
- STC Groep
- Stroomopwaarts
- Zadkine
Namens het Rijk nemen de volgende ministeries deel aan deze Regio Deal: Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, nderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Waterstaat.
De gemeenten en maatschappelijke partners committeren zich ons aan een regionale investering van €17,7 miljoen. De rijksbijdrage bedraagt eveneens €17,7 miljoen.
Meer informatie
Volgt